Veel gestelde vragen over voetklachten

 

Kunnen mijn voetklachten klachten geven aan mijn knieën, heup of ander lichaamsdelen?

Klachten aan de enkel, knieën, heupen of andere gewrichten kunnen soms een onduidelijke oorzaak hebben. Wanneer er tijdens het lichamelijk onderzoek geen bijzonderheden aan eerder genoemde gewrichten of spieren gevonden worden kan er altijd een onderzoek naar de voeten gedaan worden. Een andere stand van de voet/enkel of tenen kan leiden tot een disbalans in de hele keten waardoor andere gewrichten of spieren overbelast raken of juist moeten compenseren en dit kan weer tot klachten leiden. De klacht verspringt hierdoor. Omgekeerd kunnen klachten aan de voeten ook weer komen door een oorzaak in een van de andere gewrichten. Het lichaam is een keten die in balans hoort te zijn. Mocht er ergens een verstoring optreden dan kan dat leiden tot een mogelijke blessure.

In de onderstaande vragen staan voetklachten vermeld die op zichzelf klachten kunnen veroorzaken of oorzaak of gevolg zijn van klachten aan andere gewrichten zoals enkel, knie en heup.

Ik denk dat ik last heb van een hielspoor. Kan ik hier zelf wat aan doen?

Bij een hielspoor heb je pijn in je hiel bij lang staan of lopen. Dit is de meest voorkomende oorzaak van hielpijn. Hielspoor is vaak goed te behandelen en kan dan binnen enkele weken tot maanden over zijn. Als je nog niet lang last van een hielspoor hebt dan kan je met rust, rekoefeningen, goede schoenen dragen en eventueel inlegzooltjes al ver komen. Blijft de pijn aanhouden of weet je niet welke oefeningen voor jou het beste zijn dan is het slim om een afspraak met de sportarts of (sport)fysiotherapeut te maken om de oorzaak van de pijn te achterhalen en hierop een passende behandeling (oefentherapie, shockwave) te starten.

Mijn grote teen staat niet meer recht en doet pijn. Hoe kan dit?

Een scheefstand van de grote teen ofwel hallux valgus genoemd, is een vergroeiing van de grote teen. Er ontstaat een knobbel aan de zijkant van de voet bij de grote teen. Dit kan pijn geven. Vaak hebben vrouwen hier meer last van dan mannen. Slecht schoeisel en erfelijkheid spelen hierbij een rol. Aanpassing van schoenen of speciale zooltjes kunnen de klachten doen verminderen, maar bij ernstige aanhoudende klachten is soms een operatie nodig. Omdat de grote teen een belangrijke rol speelt bij het lopen, kunnen bij hallux valgus de pezen en gewrichten in de voet verder verzwakken. Dit kan gevolgen hebben voor andere gewrichten of spieren, omdat er dan sprake kan zijn van overbelasting of compensatie in bijvoorbeeld enkel, knie of heup.

Mijn voetzool doet pijn tijdens of na het sporten. Hoe kan dat?

Pijn aan de voetzool tijdens het sporten kan verschillende oorzaken hebben. Een van die oorzaken kan een irritatie van de peesplaat onder de voet zijn als gevolg van herhaaldelijk belasten. Dit wordt ook wel fasciitis plantaris genoemd. Meestal is er een stijf en zeurend gevoel na inspanning. Is de klacht in een later stadium dan zal deze ook tijdens het sporten aanwezig zijn. Om uit te zoeken of er sprake is van een fasciitis plantaris of een andere klacht kan je een afspraak maken met een van onze sportartsen of (sport)fysiotherapeuten. Hierbij zal er gekeken worden naar de fysiotherapeutische mogelijkheden maar eventueel kan er ook samen gewerkt worden met de podotherapeut van VSO om schoenen en zolen te controleren.

Worden je voeten lui van zooltjes?

Een goede (sport)steunzool verwent de voetspieren niet. Een steunzool, en zeker een sportsteunzool, moet het natuurlijke inveren van de voet respecteren, waardoor de spieren actief en sterk blijven. De steun dient de voet te helpen, daar waar de voet het zelf niet redt. Meer steun is nadelig ten aanzien van de spieractiviteit en de krachtverwerkende functie van de voet. De energie die de voet zelf niet kan verwerken, zal elders in het lichaam verwerkt moeten worden. Dit betekent dat door teveel steun klachten kunnen ontstaan hogerop in de bewegingsketen, bijvoorbeeld knie of heup. Bij het specificeren van een (sport)steunzool gebruiken wij liever te weinig of te zachte steun om de kans op klachten of het ‘verwennen’ van spieren te minimaliseren. Afhankelijk van het beloop van de klachten, zoals bijvoorbeeld onvoldoende herstel, kan later besloten worden de steun te verhogen. Bedenk daarbij dat een (sport)steunzool ook tijdelijk toegepast kan worden. Het gebruik kan worden afgebouwd als de klachten goed zijn hersteld.

Afspraak maken met een podotherapeut, fysiotherapeut of sportarts van Sport Medisch Centrum Papendal

Herken jij jezelf in een van bovenstaande klachten of wil je meer informatie over deze of andere klachten neem dan contact op om een afspraak te maken met een van onze podotherapeuten, (sport)fysiotherapeuten of sportartsen. Samen kunnen de klachten in kaart gebracht worden en gezocht worden naar een passende behandeling.

Maak nu een afspraak

Videoconsult met een fysiotherapeut van Sport Medisch Centrum Papendal

Wil je graag een consult met een fysiotherapeut van Sport Medisch Centrum Papendal (SMCP), maar woon je niet in de buurt of wil je liever nog geen fysiek consult? Vraag dan nu een videoconsult aan.

De fysiotherapeut van SMCP kan in het videoconsult al jouw vragen over jouw blessure of klacht beantwoorden. Ook kan de fysiotherapeut jou advies geven over hoe je zo spoedig mogelijk kunt herstellen. Het maakt niet uit waar in Nederland je woont. Bij SMCP willen wij dat iedereen gebruik kan maken van onze topsportservice. Voor een videoconsult heb je geen verwijzing van een arts nodig.

Lees meer over het videoconsult

  • Federatie
  • VSG
  • Keurmerk fysiotherapie
  • NOC NSF
  • SCAS gecertificeerd
  • CTO Papendal
  • High Performance Partner
  • de Fysiotherapeut