revalideren voor nieuwe heup bij fysiotherapie nijmegen van sport medisch centrum papendal

Revalidatie bij een nieuwe heup

Ouder worden gaat meestal niet zonder gevolgen. Zo is een van de veranderingen in ons lichaam slijtage, oftewel artrose. Bukken, hurken en opstaan uit bed of een stoel gaan met erg veel moeite. Bewegen wordt steeds lastiger doordat je de heup moeilijk kunt buigen en draaien. De heup wordt steeds stijver, instabieler en gaat meer pijn doen. In sommige gevallen is een nieuwe heup de enige oplossing.

Waarom een totale heupprothese?

De heup is een kogelgewricht. De bolvormige kop draait rond in de heup kom. Beide zijn bedekt met een dikke laag kraakbeen. Bij artrose is sprake van slijtage van dit kraakbeen en kunnen de botdelen minder soepel bewegen ten opzichte van elkaar. Deze slijtage kan zelfs zo ernstig zijn dat het kraakbeen helemaal verdwijnt, waardoor er bot-op-botcontact is. Doordat kraakbeen niet meer herstelt, kan het lichaam dit zelf niet repareren. Wanneer sprake is van dusdanig ernstige slijtage, pijn en een grote bewegingsbeperking wordt voor een totale heupprothese gekozen.

Revalidatie op de korte termijn

In de eerste fase na de operatie is er een aantal leefregels die gevolgd moeten worden. De orthopeed verwijst je door naar een fysiotherapeut. Afhankelijk van de soort operatie (voorste of achterste benadering) worden de leefregels opgesteld. Zo is het belangrijk om te weten welke bewegingen niet uitgevoerd mogen worden om de kans op een luxatie (uit de kom schieten) te verkleinen. Hiernaast houdt de fysiotherapeut de wondgenezing in de gaten en geeft advies over dagelijkse activiteiten. In overleg met de fysiotherapeut wordt bepaalt hoeveel belasting per dag mogelijk is.

Revalidatie op de lange termijn

Op de lange termijn is de revalidatie gericht op terugkeer naar beweegactiviteiten in het dagelijkse leven, werk en sport. Om dit te bereiken is het noodzakelijk dat je een normaal looppatroon hebt. Er zijn verschillende factoren die los van elkaar getraind worden. Denk hierbij aan: mobiliteit, stabiliteit en spierkracht. Hierna wordt de behandeling gericht op het trainen van dagelijkse, arbeids-gerelateerde of sportspecifieke activiteiten. Tijdens de gehele revalidatie is pijn een belangrijke indicatie om te bepalen of je niet teveel doet.

Zorg voor de nieuwe heup

De nieuwe heup zorgt voor meer bewegingsvrijheid en afname van pijn. Hiermee gaat de kwaliteit van leven vooruit. Over het algemeen blijft een nieuwe heup langer dan 15 jaar functioneren. Dit is echter afhankelijk van verschillende factoren namelijk: (over)gewicht, lichamelijke conditie en belasting. Door zware belasting kan een heup eerder aan vervanging toe zijn.

Begeleiding in je revalidatietraject nodig?

Is er bij jou sprake van een nieuwe heup en heb je begeleiding in je revalidatietraject nodig? Onze (sport)fysiotherapeuten van Sport Medisch Centrum Papendal staan voor je klaar. Je kunt ons telefonisch bereiken of een afspraak maken via onze website.

Maak nu een afspraak

Videoconsult met een fysiotherapeut van Sport Medisch Centrum Papendal

Wil je graag een consult met een fysiotherapeut van Sport Medisch Centrum Papendal (SMCP), maar woon je niet in de buurt of wil je liever nog geen fysiek consult? Vraag dan nu een videoconsult aan.

De fysiotherapeut van SMCP kan in het videoconsult al jouw vragen over jouw blessure of klacht beantwoorden. Ook kan de fysiotherapeut jou advies geven over hoe je zo spoedig mogelijk kunt herstellen. Het maakt niet uit waar in Nederland je woont. Bij SMCP willen wij dat iedereen gebruik kan maken van onze topsportservice. Voor een videoconsult heb je geen verwijzing van een arts nodig.

Vraag nu een videoconsult aan

Sportgeneeskunde en fysiotherapie Nijmegen

Sport Medisch Centrum Papendal is ook gevestigd in regio Nijmegen. Zoek je een sportarts of fysiotherapeut in Nijmegen? Kijk dan op onze vestigingspagina Sportgeneeskunde en Fysiotherapie Nijmegen. Zoek je een fysiotherapeut in Beuningen? Kijk dan op onze vestigingspagina Fysiotherapie Beuningen of Fysiotherapie Beuningen Speijers Sport.

Tags: , ,
  • Federatie
  • VSG
  • Keurmerk fysiotherapie
  • NOC NSF
  • SCAS gecertificeerd
  • CTO Papendal
  • High Performance Partner
  • de Fysiotherapeut