Wat kan ik doen tegen klachten aan mijn nek, arm en/of schouder (CANS)?

Sinds de Coronacrisis is thuiswerken voor velen de nieuwe norm geworden. Hierbij is het belangrijk dat je goed op je werkhouding let, want van het vele werken in dezelfde houding in een niet aangepaste omgeving kun je verschillende klachten krijgen. Bovendien blijken mensen die thuis werken minder pauzes te nemen en dus minder te bewegen. Een van de klachten die daardoor meestal ontstaan zijn klachten aan de armen, nek en/of schouders. Klachten die juist tijdens het thuiswerken ontstaan kunnen erg vervelend zijn en maken dat je je werkzaamheden niet goed kunt verrichten. Een verzamelnaam voor deze klachten is: ‘complaints of arm, neck and/or shoulder’ oftewel CANS. Vroeger werd hiervoor de term ‘repetitieve strain injury’ gebruikt, beter bekend als RSI. Wil je weten hoe je beter kunt omgaan met deze klachten en wat je kunt doen om de klachten te voorkomen? Lees dat in deze blog.

Wat houdt CANS in?

CANS is een verzamelnaam voor verschillende klachten aan zowel handen, armen, schouders, nek en bovenrug. CANS komen in veel beroepsvormen voor. De klachten ontstaan door een lange periode herhaaldelijk dezelfde handelingen uit te voeren. Daardoor worden spieren pijnlijk en stijf.

Waar heb je last van bij CANS?

Typisch bij CANS klachten is dat deze sluipend beginnen. Je wuift het in het begin ook makkelijk weg wanneer je even last hebt van de vingers of pols. Naarmate je er langer mee doorloopt en de klachten aanhouden kan het erg vervelend voor je worden. Zo heb je niet alleen meer last van pijn maar vaak ook van krachtverlies. Hiernaast kan er zwelling optreden, slapheid, verminderde grijpkracht, een doof gevoel en tintelingen. Blijven de klachten te lang aanhouden dan kun je er ook ‘s nachts last van krijgen.

Hoe kan ik klachten van armen, nek en schouders voorkomen?

Er zijn verschillende factoren waar je zelf invloed op hebt. Het is erg belangrijk dat je in beweging blijft en niet te lang in dezelfde houding zit. De koffiepauzes op het werk kun je thuis vervangen door een koffiepauze in je eigen keuken. Hiernaast is een goede werkhouding en het afwisselen hiervan belangrijk. denk aan zittend werken afwisselen met staand werken. Zorg ook voor voldoende bewegingsruimte op je bureau. Dit zorgt ervoor dat het typen en werken met de muis onder de meest ideale omstandigheden gebeurt en er zo min mogelijk spanning in de handen/armen en schouders ontstaat. Ben je benieuwd naar wat een juiste werkhouding is? Lees dan onze factsheet ‘Werkhouding’.

Hoe kom je van klachten van armen, nek en schouders af?

Er zijn verschillende oorzaken die leiden tot klachten in nek, schouder en armen. De sportarts of de fysiotherapeut kan door een vraaggesprek en onderzoek samen met je achterhalen wat de oorzaak van je klachten is. Daarna kan er een specifieke behandeling worden ingezet. Deze behandeling zal in overleg met jou samen opgesteld worden en kan bestaan uit oefentherapie, adviezen en andere fysiotherapeutische behandelingen. Hoe lang een behandeltraject duurt is afhankelijk van de duur van de klachten en een aantal andere, persoonsgebonden factoren en is derhalve moeilijk te voorspellen. Ook is het mogelijk om een consult werkhouding en werkplek te krijgen om je werkhouding en werkplek optimaal op jou af te stemmen onder begeleiding van een van onze fysiotherapeuten.

Heb jij last van je armen, nek en/of schouders of begin je er last van te krijgen? Wil je graag weten wat je eraan kunt doen? Twijfel dan niet en neem contact op met Sport Medisch Centrum Papendal. Met een verwijzing van de huisarts kun je bij een sportarts terecht. Onze (sport)fysiotherapeuten zijn ook zonder verwijzing toegankelijk. Zij kunnen je helpen met je herstel. Aarzel niet langer en maak een afspraak. Woon je niet in de buurt? Vraag dan een adviesgesprek via video aan.

Adviesgesprek via video met een fysiotherapeut van Sport Medisch Centrum Papendal

Wil je graag hulp en ondersteuning op afstand bij het verhelpen van jouw klacht of blessure? In een adviesgesprek via video met een fysiotherapeut van Sport Medisch Centrum Papendal (SMCP) krijg je uitgebreid advies en begeleiding. De fysiotherapeut van SMCP beantwoordt in het gesprek al jouw vragen. Ook krijg je advies over hoe je zo spoedig mogelijk kunt herstellen, eventueel ondersteund met oefeningen via onze PhysiApp. Het maakt niet uit waar in Nederland je woont. Bij SMCP vinden wij het belangrijk dat iedereen gebruik kan maken van onze topsportservice. Let op: het adviesgesprek via video wordt niet vergoed door je zorgverzekeraar, ook niet als je een aanvullende verzekering hebt met dekking voor fysiotherapie. De factuur van het adviesgesprek kun je daarom niet indienen bij je verzekeraar.

Adviesgesprek via video

Sportgeneeskunde en fysiotherapie Nijmegen

Sport Medisch Centrum Papendal is ook gevestigd in regio Nijmegen. Zoek je een sportarts of fysiotherapeut in Nijmegen? Kijk dan op onze vestigingspagina Sportgeneeskunde en Fysiotherapie Nijmegen. Zoek je een fysiotherapeut in Beuningen? Kijk dan op onze vestigingspagina Fysiotherapie Beuningen of Fysiotherapie Beuningen Speijers Sport.

Tags: , , , , , ,
  • thuiswinkelwaarborg
  • Federatie
  • VSG
  • Keurmerk fysiotherapie
  • NOC NSF
  • SCAS gecertificeerd
  • CTO Papendal
  • High Performance Partner
  • de Fysiotherapeut