De beste behandeling van nek pijn krijg je bij de fysiotherapeut van Sport Medisch Centrum Papendal

Wat kan ik doen tegen klachten aan mijn nek, arm en/of schouder (CANS)?

Sinds de coronacrisis is thuiswerken voor velen de nieuwe norm geworden. Hierbij is het belangrijk dat je goed op je werkhouding let, want van het vele werken in dezelfde houding in een niet aangepaste omgeving kun je verschillende klachten krijgen. Bovendien blijken mensen die thuis werken minder pauzes te nemen en dus minder te bewegen. Een van de klachten die daardoor meestal ontstaan zijn klachten aan de armen, nek en/of schouders. Klachten die juist tijdens het thuiswerken ontstaan kunnen erg vervelend zijn en maken dat je je werkzaamheden niet goed kunt verrichten. Een verzamelnaam voor deze klachten is: ‘complaints of arm, neck and/or shoulder’ oftewel CANS. Vroeger werd hiervoor de term ‘repetitieve strain injury’ gebruikt, beter bekend als RSI. Wil je weten hoe je beter kunt omgaan met deze klachten en wat je kunt doen om de klachten te voorkomen? Lees dat in deze blog.

Wat houdt CANS in?

CANS is een verzamelnaam voor verschillende klachten aan zowel handen, armen, schouders, nek en bovenrug. CANS komen in veel beroepsvormen voor. De klachten ontstaan door een lange periode herhaaldelijk dezelfde handelingen uit te voeren. Daardoor worden spieren pijnlijk en stijf.

Waar heb je last van bij CANS?

Typisch bij CANS klachten is dat deze sluipend beginnen. Je wuift het in het begin ook makkelijk weg wanneer je even last hebt van de vingers of pols. Naarmate je er langer mee doorloopt en de klachten aanhouden kan het erg vervelend voor je worden. Zo heb je niet alleen meer last van pijn maar vaak ook van krachtverlies. Hiernaast kan er zwelling optreden, slapheid, verminderde grijpkracht, een doof gevoel en tintelingen. Blijven de klachten te lang aanhouden dan kun je er ook ‘s nachts last van krijgen.

Hoe kan ik klachten van armen, nek en schouders voorkomen?

Er zijn verschillende factoren waar je zelf invloed op hebt. Het is erg belangrijk dat je in beweging blijft en niet te lang in dezelfde houding zit. De koffiepauzes op het werk kun je thuis vervangen door een koffiepauze in je eigen keuken. Hiernaast is een goede werkhouding en het afwisselen hiervan belangrijk. denk aan zittend werken afwisselen met staand werken. Zorg ook voor voldoende bewegingsruimte op je bureau. Dit zorgt ervoor dat het typen en werken met de muis onder de meest ideale omstandigheden gebeurt en er zo min mogelijk spanning in de handen/armen en schouders ontstaat. Ben je benieuwd naar wat een juiste werkhouding is? Lees dan onze infosheet ‘Werkhouding’.

Hoe kom je van klachten van armen, nek en schouders af?

Er zijn verschillende oorzaken die leiden tot klachten in nek, schouder en armen. De sportarts of de fysiotherapeut kan door een vraaggesprek en onderzoek samen met je achterhalen wat de oorzaak van je klachten is. Daarna kan er een specifieke behandeling worden ingezet. Deze behandeling zal in overleg met jou samen opgesteld worden en kan bestaan uit oefentherapie, adviezen en andere fysiotherapeutische behandelingen. Hoe lang een behandeltraject duurt is afhankelijk van de duur van de klachten en een aantal andere, persoonsgebonden factoren en is derhalve moeilijk te voorspellen. Ook is het mogelijk om een consult werkhouding en werkplek te krijgen om je werkhouding en werkplek optimaal op jou af te stemmen onder begeleiding van een van onze fysiotherapeuten.

Heb jij last van je armen, nek en/of schouders of begin je er last van te krijgen? Wil je graag weten wat je eraan kunt doen? Twijfel dan niet en neem contact op met Sport Medisch Centrum Papendal. Met een verwijzing van de huisarts kun je bij een sportarts terecht. Onze (sport)fysiotherapeuten zijn ook zonder verwijzing toegankelijk. Zij kunnen je helpen met je herstel. Aarzel niet langer en maak een afspraak.

Direct zelf aan de slag met je herstel?

Heb je last hebt van klachten van je armen, nek en schouder en wil je graag zelfstandig je klachten aanpakken? Ga dan direct aan de slag met ons digitale zelfzorgproduct ‘Pak zelf je langdurige nekklachten aan‘. In dit zelfzorgproduct krijg jij hét stappenplan met adviezen en effectieve oefeningen om je klachten te verminderen.

Tags: , , , , , ,

Heb jij last van nekklachten en wil je direct aan de slag met het aanpakken van je klachten? Ontdek in dit digitale zelfzorgproduct wat je moet doen om vandaag nog en onder eigen verantwoordelijkheid je klachten te verminderen. Zo word je minder gehinderd door je klachten.

  • thuiswinkelwaarborg
  • Federatie
  • VSG
  • Keurmerk fysiotherapie
  • NOC NSF
  • SCAS gecertificeerd
  • CTO Papendal
  • High Performance Partner
  • de Fysiotherapeut