Wat kun je doen aan een runners knee?

Hardlopen is een van de meest beoefende sporten in Nederland. Het is een sport die makkelijk in te plannen is, relatief weinig tijd kost en je conditie gaat ook nog eens snel vooruit. Vooral gedurende de zomermaanden zijn er veel mensen aan het hardlopen. Helaas is hardlopen ook een van de meest blessuregevoelige sporten. Een veel voorkomende blessure is de runner’s knee. Daarover vind je in deze blog meer informatie.

Vraag nu een videoconsult aan

Wat is een runners knee?

Een runners knee is een verzamelnaam voor klachten in en rondom de knie die tijdens het hardlopen opspelen. Meestal worden klachten aan de achter-/buitenzijde van de knie geschaard onder de runners knee. Deze klachten worden ook wel het tractus-iliobiaal-frictiesyndroom genoemd. Maar ook pijn aan de binnenzijde en achterzijde van de knieschijf, het patellofemoraal pijnsyndroom, valt onder de runners knee. Dikwijls worden de klachten veroorzaakt door een mismatch tussen belasting en belastbaarheid. De belasting van het hardlopen is dan te hoog voor de belastbaarheid van de structuren rondom de knie. Pijn fungeert in dat geval als een waarschuwingssignaal. Meestal ontstaan klachten wanneer in het hardloopschema te snel wordt opgebouwd. Andere veelvoorkomende oorzaken zijn stoornissen in de bewegingskwaliteit en een eerdere blessure.

Behandeling runners knee

Allereerst is het van essentieel belang om de belasting van het hardlopen weer af te stemmen op de belastbaarheid van dat moment, zodat geïrriteerde structuren tot rust kunnen komen en herstellen. Echter als de pijn weg is, wil dit niet zeggen dat de bewegingskwaliteit weer optimaal is. Daarom is het ook belangrijk om de bewegingskwaliteit in kaart te brengen en eventuele bewegingsstoornissen te verhelpen. De sportartsen en fysiotherapeuten van Sport Medisch Centrum Papendal zijn expert in het onderzoeken en behandelen van bewegingsstoornissen die ten grondslag kunnen liggen aan de runners knee. Vervolgens wordt er samen met jou een plan van aanpak gemaakt om jou met oefeningen en andere middelen weer op weg te helpen naar pijnvrij en zorgeloos hardlopen.

Afspraak maken

Heb je last van een runners knee in het hardlopen en wil je dan kans op herhaling zo klein mogelijk maken? Met een verwijzing van de huisarts kom je op het spreekuur van de sportarts voor diagnostiek en advies. Onze (sport)fysiotherapeuten zijn ook zonder verwijzing toegankelijk. Wacht niet langer en neem contact met ons op voor een afspraak. Wij dragen er graag aan bij dat jij weer klachtenvrij en onbezorgd kunt hardlopen.

Maak een afspraak

Videoconsult met een fysiotherapeut van Sport Medisch Centrum Papendal

Wil je graag een consult met een fysiotherapeut van Sport Medisch Centrum Papendal (SMCP), maar woon je niet in de buurt of wil je liever nog geen fysiek consult? Vraag dan nu een videoconsult aan.

De fysiotherapeut van SMCP kan in het videoconsult al jouw vragen over jouw blessure of klacht beantwoorden. Ook kan de fysiotherapeut jou advies geven over hoe je zo spoedig mogelijk kunt herstellen. Het maakt niet uit waar in Nederland je woont. Bij SMCP willen wij dat iedereen gebruik kan maken van onze topsportservice. Voor een videoconsult heb je geen verwijzing van een arts nodig.

Vraag nu een videoconsult aan

Sportgeneeskunde en fysiotherapie Nijmegen

Sport Medisch Centrum Papendal is ook gevestigd in regio Nijmegen. Zoek je een sportarts of fysiotherapeut in Nijmegen? Kijk dan op onze vestigingspagina Sportgeneeskunde en Fysiotherapie Nijmegen. Zoek je een fysiotherapeut in Beuningen? Kijk dan op onze vestigingspagina Fysiotherapie Beuningen of Fysiotherapie Beuningen Speijers Sport.

Tags: , , ,
  • Federatie
  • VSG
  • Keurmerk fysiotherapie
  • NOC NSF
  • SCAS gecertificeerd
  • CTO Papendal
  • High Performance Partner
  • de Fysiotherapeut