Bij Sport Medisch Centrum Papendal revalidatie na voorste kruisband operatie

Revalidatie na een voorste kruisband operatie

Je bent door je knie gegaan tijdens het sporten. Je krijgt eerst te horen dat je waarschijnlijk je voorste kruisband hebt gescheurd. Daarna krijg je een MRI-scan waarin het vermoeden bevestigd wordt. Tijdens het consult met de orthopeed wordt besloten om een voorste kruisband reconstructie te doen. Wat houdt deze operatie precies in?

De voorste kruisband reconstructie

Via een kijkoperatie vervangt de orthopeed de voorste kruisband. Dat kan op twee manieren:

 1. Bij een hamstringplastiek worden pezen uit de achterzijde van het bovenbeen gebruikt.
 2. Bij een bone-patella-boneplastiek wordt het middelste deel van de knieschijfpees (met een stukje bot aan beide zijden) gebruikt.

De nieuwe kruisband wordt op de oorspronkelijke plaats van de voorste kruisband vastgezet met een oplosbare schroef. Na de operatie zijn er drie littekens zichtbaar. De operatie duurt ongeveer een uur.

Fysiotherapie direct na de operatie

Het is belangrijk dat na ontslag uit het ziekenhuis direct wordt gestart met fysiotherapie. Om het herstel goed te laten verlopen is goed oefenen na een voorste kruisband reconstructie erg belangrijk. Om een goed herstel te doorlopen is de juiste begeleiding erg belangrijk. Bij Sport Medisch Centrum Papendal zijn meerdere (sport)fysiotherapeuten gespecialiseerd in de revalidatie van een voorste kruisband reconstructie en hebben ruime ervaring hiermee.

Het herstel van een voorste kruisband operatie

Het herstel na een voorste kruisband reconstructie duurt gemiddeld 9 tot 12 maanden. Sporthervatting is meestal weer mogelijk in deze periode. De revalidatie is een intensief traject dat discipline, doorzettingsvermogen en geduld vergt. Het is belangrijk dat je een goede klik hebt met jouw fysiotherapeut omdat deze jou ruim een jaar lang intensief begeleidt. Onze fysiotherapeuten zullen zorgen voor een leuk, uitdagend maar ook afwisselend programma, waardoor de revalidatie goed vol te houden is.

Revalideren bij Sport Medisch Centrum Papendal?

Wil jij bij ons komen revalideren? Wij zorgen ervoor dat je terecht komt bij een fysiotherapeut die goed bij jouw wensen en behoeftes aansluit. Breng altijd de verwijzing van de specialist mee naar het eerste consult met de fysiotherapeut. Neem contact met ons op voor meer informatie of om te starten met jouw revalidatie. Woon je niet in de buurt? Vraag dan een adviesgesprek met een fysiotherapeut via video aan.

Maak nu een afspraak

Adviesgesprek via video met een fysiotherapeut van Sport Medisch Centrum Papendal

Wil je graag hulp en ondersteuning op afstand bij het verhelpen van jouw klacht of blessure? In een adviesgesprek via video met een fysiotherapeut van Sport Medisch Centrum Papendal (SMCP) krijg je uitgebreid advies en begeleiding. De fysiotherapeut van SMCP beantwoordt in het gesprek al jouw vragen. Ook krijg je advies over hoe je zo spoedig mogelijk kunt herstellen, eventueel ondersteund met oefeningen via onze PhysiApp. Het maakt niet uit waar in Nederland je woont. Bij SMCP vinden wij het belangrijk dat iedereen gebruik kan maken van onze topsportservice. Let op: het adviesgesprek via video wordt niet vergoed door je zorgverzekeraar, ook niet als je een aanvullende verzekering hebt met dekking voor fysiotherapie. De factuur van het adviesgesprek kun je daarom niet indienen bij je verzekeraar.

 

Heb jij klachten rondom beweging en houding en wil je snel advies hoe je je klachten vermindert? Binnen 24 uur (op werkdagen) heb je een adviesgesprek via video met één van onze topfysiotherapeuten. Ook jij wordt geholpen met de kennis en adviezen waar topsporters bij ons gebruik van maken. Het maakt niet uit of wel je wel of geen sporter bent. Iedereen kan bij ons terecht voor de juiste weg naar herstel.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze ontwikkelingen.

Je inschrijving is niet gelukt, probeer het opnieuw
Je inschrijving is gelukt
 • thuiswinkelwaarborg
 • Federatie
 • VSG
 • Keurmerk fysiotherapie
 • NOC NSF
 • SCAS gecertificeerd
 • CTO Papendal
 • High Performance Partner
 • de Fysiotherapeut