revalideren na heupscopie bij fysiotherapie nijmegen van sport medisch centrum papendal

Revalidatie na een heupscopie

Heuppijn is een veel voorkomende klacht, met verschillende oorzaken. De meeste klachten kunnen zonder operatie worden behandeld. Echter, na onderzoek door een specialist, kan worden geconcludeerd dat bij sommige heupklachten een operatie noodzakelijk is: een kijkoperatie, ook wel een heupscopie genoemd.

Wanneer is een heupscopie noodzakelijk?

Een heupscopie kan nodig zijn bij een inklemming van de heup. De inklemming kan door verschillende oorzaken komen, onder andere:

 • een verdikking van de heupkop (wordt ook wel CAM genoemd)
 • een verdikking van de heupkom (wordt ook wel PINCER genoemd)
 • het labrum (kraakbeenring in de kom)
 • het kraakbeen

Om zeker te zijn dat er sprake is van een inklemming, is het verstandig om een arts of fysiotherapeut te raadplegen. Zij kunnen controleren of er sprake is van inklemmingsklachten en zullen adviseren of therapie of een operatie noodzakelijk is. Veel patiënten hebben baat bij therapie, terwijl anderen uiteindelijk een heupscopie nodig hebben. Mocht je een heupscopie ondergaan, lees dan onderstaande factsheet om je goed voor te bereiden op de revalidatie.

Wat moet je doen direct na een heupscopie?

Na de operatie is het belangrijk om te weten welke leefregels je moet volgen. Het is van belang dat je de geopereerde heup ontlast met gebruik van krukken. Het doel is om weer zo snel mogelijk activiteiten in het dagelijkse leven op te pakken. Bij de keuze voor een heupscopie wordt sterk geadviseerd om onder begeleiding van een fysiotherapeut te revalideren. De fysiotherapeut zal een behandelplan opstellen gericht op de doelen die jij nodig hebt om weer terug te keren naar de gewenste dagelijkse activiteiten en eventueel sporten.

Hoe ziet de revalidatie na een heupscopie eruit?

In de eerste fase kort na de operatie ligt de nadruk op het afnemen van de pijn, zwelling en ontstekingsreactie. Samen met de fysiotherapeut zal na 2 weken het lopen met krukken worden afgebouwd. Daarna zal de nadruk gaan liggen op het herstellen van de functionaliteit van de heup en het sterker maken van de spieren rondom de heup. Voor een functionele heup zijn mobiliteit, stabiliteit en kracht van essentieel belang. Daar zal met uitgebreide oefentherapie veel aandacht aan worden besteed. Samen met de fysiotherapeut zal middels een op maat gemaakt programma ervoor gezorgd worden dat de gewenste (sport)activiteiten weer probleemloos kunnen worden hervat. Een gemiddeld revalidatieprogramma duurt ongeveer 4 tot 6 maanden en is afhankelijk van het doel van jouw revalidatie. Een adequate begeleiding is noodzakelijk om het gewenste niveau te bereiken.

Fysiotherapie nodig?

Is er bij jou sprake van een indicatie voor een heupscopie en word of ben je al aan je heup geopereerd? Onze (sport)fysiotherapeuten en sportartsen van Sport Medisch Centrum Papendal staan voor je klaar om je te helpen tijdens je revalidatie en/of vragen te beantwoorden. Aarzel niet langer en maak een afspraak. Woon je niet in de buurt? Vraag dan een adviesgesprek via video aan.

Adviesgesprek via video met een fysiotherapeut van Sport Medisch Centrum Papendal

Wil je graag hulp en ondersteuning op afstand bij het verhelpen van jouw klacht of blessure? In een adviesgesprek via video met een fysiotherapeut van Sport Medisch Centrum Papendal (SMCP) krijg je uitgebreid advies en begeleiding. De fysiotherapeut van SMCP beantwoordt in het gesprek al jouw vragen. Ook krijg je advies over hoe je zo spoedig mogelijk kunt herstellen, eventueel ondersteund met oefeningen via onze PhysiApp. Het maakt niet uit waar in Nederland je woont. Bij SMCP vinden wij het belangrijk dat iedereen gebruik kan maken van onze topsportservice. Let op: het adviesgesprek via video wordt niet vergoed door je zorgverzekeraar, ook niet als je een aanvullende verzekering hebt met dekking voor fysiotherapie. De factuur van het adviesgesprek kun je daarom niet indienen bij je verzekeraar.

Adviesgesprek via video

Sportgeneeskunde en fysiotherapie Nijmegen

Sport Medisch Centrum Papendal is ook gevestigd in regio Nijmegen. Zoek je een sportarts of fysiotherapeut in Nijmegen? Kijk dan op onze vestigingspagina Sportgeneeskunde en Fysiotherapie Nijmegen. Zoek je een fysiotherapeut in Beuningen? Kijk dan op onze vestigingspagina Fysiotherapie Beuningen of Fysiotherapie Beuningen Speijers Sport.

Tags: , ,

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze ontwikkelingen.

Je inschrijving is niet gelukt, probeer het opnieuw
Je inschrijving is gelukt
 • thuiswinkelwaarborg
 • Federatie
 • VSG
 • Keurmerk fysiotherapie
 • NOC NSF
 • SCAS gecertificeerd
 • CTO Papendal
 • High Performance Partner
 • de Fysiotherapeut