revalideren na heupscopie bij fysiotherapie nijmegen van sport medisch centrum papendal

Revalidatie na een heupscopie

Heuppijn is een veel voorkomende klacht, met verschillende oorzaken. De meeste klachten kunnen zonder operatie worden behandeld. Echter, na onderzoek door een specialist, kan worden geconcludeerd dat bij sommige heupklachten een operatie noodzakelijk is: een kijkoperatie, ook wel een heupscopie genoemd.

Wanneer is een heupscopie noodzakelijk?

Een heupscopie is nodig bij een inklemming (impingement) van de heup. Deze kan worden veroorzaakt door:

  • een verdikking van de heupkop (wordt ook wel CAM genoemd)
  • een verdikking van de heupkom (wordt ook wel PINCER genoemd)
  • het labrum (kraakbeenring in de kom)
  • het kraakbeen

Om zeker te zijn dat er sprake is van een inklemming, is het verstandig om een arts of fysiotherapeut te raadplegen. Zij kunnen controleren of er sprake is van inklemmingsklachten en zullen adviseren of therapie of een operatie noodzakelijk is. Veel patiënten hebben baat bij therapie, terwijl anderen uiteindelijk een heupscopie nodig hebben. Mocht je een heupscopie ondergaan, lees dan onderstaande factsheet om je goed voor te bereiden op de revalidatie.

Wat moet je doen direct na een heupscopie?

Na de operatie is het belangrijk om te weten welke leefregels je moet volgen. Het is van belang dat je de geopereerde heup ontlast met gebruik van krukken. Het doel is om weer zo snel mogelijk activiteiten in het dagelijkse leven op te pakken. Bij de keuze voor een heupscopie wordt sterk geadviseerd om onder begeleiding van een fysiotherapeut te revalideren. De fysiotherapeut zal een behandelplan opstellen gericht op de doelen die jij nodig hebt om weer terug te keren naar de gewenste dagelijkse activiteiten en eventueel sporten.

Hoe ziet de revalidatie na een heupscopie eruit?

In de eerste fase kort na de operatie ligt de nadruk op het afnemen van de pijn, zwelling en ontstekingsreactie. Samen met de fysiotherapeut zal na 2 weken het lopen met krukken worden afgebouwd. Daarna zal de nadruk gaan liggen op het herstellen van de functionaliteit van de heup en het sterker maken van de spieren rondom de heup. Voor een functionele heup zijn mobiliteit, stabiliteit en kracht van essentieel belang. Daar zal met uitgebreide oefentherapie veel aandacht aan worden besteed. Samen met de fysiotherapeut zal middels een op maat gemaakt programma ervoor gezorgd worden dat de gewenste (sport)activiteiten weer probleemloos kunnen worden hervat. Een gemiddeld revalidatieprogramma duurt ongeveer 4 tot 6 maanden en is afhankelijk van het doel van jouw revalidatie. Een adequate begeleiding is noodzakelijk om het gewenste niveau te bereiken.

Fysiotherapie nodig?

Is er bij jou sprake van een indicatie voor een heupscopie en word of ben je al aan je heup geopereerd? Onze (sport)fysiotherapeuten en sportartsen van Sport Medisch Centrum Papendal staan voor je klaar om je te helpen tijdens je revalidatie en/of vragen te beantwoorden. Neem gerust contact met ons op voor een afspraak.

Maak nu een afspraak

Videoconsult met een fysiotherapeut van Sport Medisch Centrum Papendal

Wil je graag een consult met een fysiotherapeut van Sport Medisch Centrum Papendal (SMCP), maar woon je niet in de buurt of wil je liever nog geen fysiek consult? Vraag dan nu een videoconsult aan.

De fysiotherapeut van SMCP kan in het videoconsult al jouw vragen over jouw blessure of klacht beantwoorden. Ook kan de fysiotherapeut jou advies geven over hoe je zo spoedig mogelijk kunt herstellen. Het maakt niet uit waar in Nederland je woont. Bij SMCP willen wij dat iedereen gebruik kan maken van onze topsportservice. Voor een videoconsult heb je geen verwijzing van een arts nodig.

Vraag nu een videoconsult aan

Tags: , ,
  • PlusPraktijk
  • NOC NSF
  • SCAS gecertificeerd
  • CTO Papendal
  • High Performance Partner
  • de Fysiotherapeut