Promotieonderzoeken

Binnen Sport medisch Centrum Papendal zijn verschillende zorgprofessionals die promotieonderzoek hebben verricht. Behandelprotocollen zijn aangepast op basis van deze promotieonderzoeken en verder doorontwikkeld ten gunste van de patiënten van SMCP.

Promotieonderzoek Robert van Cingel

Robert van Cingel deed promotieonderzoek om een beter inzicht te verkrijgen in de mechanismen die ten grondslag liggen aan acute- en overbelastingsblessures van de enkel en de schouder bij (top)sporters. Centraal in de onderzoeken stond de zogenaamde dynamische gewrichtsstabiliteit die werd onderzocht met een isokinetische dynamometer (Cybex). Met dit meetinstrument kan veilig en betrouwbaar de spierkracht en spieractivatie worden geëvalueerd. Naast een literatuurstudie naar de begrippen ‘open’ en ‘gesloten’ keten oefeningen zijn 4 studies uitgevoerd bij de schouder (2) en de enkel (2). De uitkomsten van deze studies en die daaropvolgend hebben plaatsgevonden worden gebruikt in de huidige fysiotherapeutische praktijk. In het proefschrift van Robert van Cingel vind je de resultaten van deze studies.

Promotieonderzoek Marsha Tijssen 

Marsha Tijssen deed promotieonderzoek naar de diagnostiek en postoperatieve behandeling van patiënten die een kijkoperatie van de heup ondergaan. Haar onderzoek bestond uit een literatuurstudie die bekeek welke diagnostische testen beschikbaar waren voor deze heuppatiënten welke vervolgens verder zijn onderzocht in een retrospectieve studie. Tevens zijn er twee literatuurstudies uitgevoerd naar vragenlijsten die te gebruiken zouden zijn voor jonge heuppatiënten. De beste vragenlijsten uit deze studies zijn vertaald en beschikbaar gemaakt in het Nederlands. Middels één uitgevoerde en één nog lopende studie wordt momenteel onderzocht wat het effect van fysiotherapeutische revalidatie is op het succes van deze kijkoperatie voor heuppatiënten. De laatste resultaten hiervan worden medio 2021 verwacht.

In het proefschrift van Marsha vind je de resultaten van het promotieonderzoek.

Promotieonderzoek Beate Dejaco

Beate Dejaco onderzoekt de werking van VR (virtual reality) bij het meten en behandelen van patiënten met schouderklachten. VR is een innovatieve technologie die steeds vaker ingezet wordt in medische behandelingen en in revalidatie, de effecten hiervan zijn grotendeels nog onbekend maar eerste studieresultaten zijn veelbelovend.

Lopende promotieonderzoeken

Daarnaast wordt er door leden van het kenniscentrum ook nog deel uitgemaakt van de begeleiding van enkele promotieonderzoeken van derden verbonden aan de HAN, UMC Radboud en Universiteit Utrecht.

dr. Marsha Tijssen

Fysiotherapeute, manager Kennis- en Innovatiecentrum

Contact

Meer informatie

Indien u meer informatie wilt over dit promotieonderzoek of het proefschrift wilt ontvangen, dan kunt u contact opnemen met Marsha Tijssen.

  • thuiswinkelwaarborg
  • Federatie
  • VSG
  • Keurmerk fysiotherapie
  • NOC NSF
  • SCAS gecertificeerd
  • CTO Papendal
  • High Performance Partner
  • de Fysiotherapeut