Preventieve cardiologische screening

Op Sport Medisch Centrum Papendal verzorgen de sportartsen een preventieve cardiologische screening (volgens Lausanne-protocol), waarmee kan worden ingeschat of een sporter risico loopt op hartproblemen en/of plotse dood tijdens of na inspanning. Sporters die aanvullende cardiologische evaluatie nodig hebben kunnen snel terecht bij de sportcardioloog van het sportmedisch centrum, omdat alle diensten in huis vertegenwoordigd zijn.

Doel preventieve screening

Het doel van een preventieve screening is het voorkomen van plotse dood door een hart- en vaatziekte in relatie tot sportbeoefening. Wanneer bij jou een hart- of vaatziekte wordt vastgesteld, is het doel om na behandeling weer veilig terug te keren in de sport.

Hoe gaat het in zijn werk? 

Je meldt je bij de balie van Sport Medisch Centrum Papendal voor een afspraak met één van de sportartsen. De sportarts laat je een uitgebreide vragenlijst volgens het Lausanne-protocol invullen en stelt je aanvullende vragen. Je wordt nagekeken: je bloeddruk wordt gemeten en er wordt een electrocardiogram (ECG) in rust gemaakt. De uitslag van dit onderzoek wordt met je besproken. 

Verder cardiologisch onderzoek nodig?

 • Het resultaat van preventieve screening kan het volgende zijn:
  er zijn geen bijzonderheden, je hebt goedkeuring voor je sport. We sluiten het onderzoek af. 
 • Je krijgt advies om een afspraak te maken bij de sportcardioloog van SMCP voor verder onderzoek.

Testen en meten door de sportcardioloog

De sportcardioloog van SMCP ontvangt je met de ingevulde Lausanne-vragenlijst en stelt aanvullende vragen. Je wordt nog eens nagekeken, je bloeddruk wordt gemeten en er wordt een nieuwe ECG in rust gemaakt.  

Vervolgens wordt met je besproken welke aanvullende onderzoeken (bijvoorbeeld een echo van het hart, 24u-ritmeregistratie of hartcatheterisatie) en/of eventuele behandelingen noodzakelijk zijn.  

Diagnose en behandeling 

Wanneer de sportcardioloog na het aanvullend onderzoek een hart -en vaatziekte bij je vaststelt, wordt vervolgens een behandeling met je besproken. De behandeling heeft tot doel dat je weer veilig kunt gaan sporten op een door jou gewenst én medisch veilig niveau.

Sportadvies

Afhankelijk van het resultaat van de onderzoeken, krijg je een (soms tijdelijk) sportadvies. Dit kan variëren van minder intensief sporten tot een totaal sportverbod tot na behandeling. Pas als de sportcardioloog het aangeeft, mag je dan weer sporten. Soms is dat op een aangepaste manier. Afkeuren voor je sport hoeft niet altijd te betekenen dat je definitief afgekeurd wordt voor sporten. Het doel van de behandeling is uiteindelijk dat je weer veilig kunt terugkeren in je sport of in een aangepaste vorm van sport.  

Resultaat

Het uiteindelijk resultaat van de meer uitgebreide onderzoeken kan meerdere kanten op. Dit kan zijn: 

 • Je hebt geen risico op hartproblemen tijdens sportbeoefening en krijgt goedkeuring voor sport 
 • Er wordt een hartziekte gevonden en behandeling is noodzakelijk. Je krijgt tijdelijk advies om niet of minder intensief te sporten. Het doel van de behandeling is je weer terug te krijgen in je sport 
 • Je hebt een hartziekte met een hoog risico op plotse dood tijdens sportbeoefening en behandeling is noodzakelijk. Ook krijg je een sportverbod. Afkeuren voor je sport hoeft niet altijd te betekenen dat je definitief afgekeurd wordt voor sporten. Het doel van de behandeling is uiteindelijk dat je weer veilig kunt terugkeren in je sport of in een aangepaste vorm van sport.  

Tarieven en vergoedingen

Klik hier voor meer informatie over de tarieven bij de sportcardioloog. Op deze pagina vind je ook informatie over de vergoedingen van de onderzoeken. Het consult bij de sportcardioloog valt onder specialistische zorg. Afhankelijk van je eigen risico krijg je hiervoor een vergoeding via de basisverzekering. Als je aanvullend verzekerd bent, kun je de kosten waarschijnlijk declareren bij je zorgverzekeraar. Neem voor jouw specifieke situatie contact op met je zorgverzekeraar. 

Verwijsbrief noodzakelijk

Bij je eerste bezoek aan de sportarts of sportcardioloog van Sport Medisch Centrum Papendal, neem je de verwijsbrief van je huisarts of specialist mee. Deze is nodig om aan onderzoek en behandeling te starten.

Ingeborg Opschoor

Secretaresse

Afspraak maken

Meer weten?

Neem gerust contact met ons op voor al je vragen rondom de preventieve cardiologische screening of maak direct een afspraak.

Maak kennis met enkele sportartsen

Diederik Oei

Sportarts

Lees meer

Laurens Kappelle

Sportarts

Lees meer

Tjeerd de Vries

Sportarts

Lees meer

Onze vestigingen waar je terecht kunt voor de preventieve cardiologische screening

Apeldoorn

Lees meer

Arnhem Papendal (hoofdvestiging)

Lees meer

Arnhem Rijnstate

Lees meer

Nijmegen

Lees meer
 • thuiswinkelwaarborg
 • Federatie
 • VSG
 • Keurmerk fysiotherapie
 • NOC NSF
 • SCAS gecertificeerd
 • CTO Papendal
 • High Performance Partner
 • de Fysiotherapeut