sportarts mannes naeff begeleidt elke sporter in deventer ziekenhuis

Sportarts Mannes is er voor iedereen die wil bewegen, al is hij af en toe op pad met de wielrenners van Sunweb

*bewerkt overgenomen uit De Stentor

Een advies van de sportarts die ook meegaat met de baanwielrenners de wereld over? Voor de renners van Sunweb in de volgauto zit? En Go Ahead Eagles van advies dient als die nare voetbalblessure echt niet stopt? Kan gewoon hoor. Het Deventer Ziekenhuis start met een uitgebreide sportspecialisatie. En Mannes Naeff is de sportarts erachter.

Sportgeneeskunde in Deventer Ziekenhuis

Sportarts Mannes is er voor iedereen die wil bewegen, al is hij af en toe op pad met de wielrenners van Sunweb. Denk nu niet gelijk: ik ben geen topsporter. Sterker, nog: ik ben geen eens een goed bedoelende fanatieke amateur. Ook als je niet sport, maar het wel graag wilt, is de sportarts de plek voor hulp. Juist dan, zeggen Naeff en directeur Robert van Cingel van Sport Medisch Centrum Papendal (SMCP). Naeff start in het Deventer Ziekenhuis een dependance van SMCP. “We kunnen hier in Deventer wel opnieuw het wiel uitvinden, maar Papendal heeft de expertise al.”

Het is voor een ziekenhuis een stap om een nieuwe expertise in huis te halen. In een tijd dat voor elke handeling verantwoording afgelegd moet worden aan geld verstrekkende zorgverzekeraars is het makkelijker om te houden wat je hebt. “Maar het ziekenhuis wil juist meer doen aan preventie hier in de regio. Leefstijlgeneeskunde. Een gezonde en vitale regio, daar wil het ziekenhuis aan bijdragen”, zegt Van Cingel. “Dus niet alleen die topsporter of fanatieke prestatiesporter. Ook de recreant, maar zeker ook degene die nu echt niet sport. Die in een kringetje rond blijft lopen bij een andere specialist. Iemand met diabetes bijvoorbeeld, die niet vooruit gaat bij de internist. Juist die samenwerking binnen het ziekenhuis is belangrijk”, zegt Naeff. “We gaan samen kijken hoe je veilig kunt beginnen en daardoor misschien in het geheel wat gezonder worden.”

Erkenning sportarts

Hij was al sportarts voordat zijn beroep een medisch specialisme werd. Pas in 2016 werd zijn vak sportarts erkend, en daarmee was de weg ook open voor vergoeding in de verzekering. Daarvoor was zijn vakgebied gelijkgeschakeld aan bijvoorbeeld dat van arboarts. “We hebben nu een stuk of 160 sportartsen in Nederland, een specialisatie van vier jaar na de basisstudie. Dus langzamerhand zie je steeds meer poli’s ontstaan zoals we nu hier willen. Ik draaide al langer ‘sportpoli’ in het Deventer Ziekenhuis, maar dat ging om blessures en was een spreekuur. Dit gaat zoveel verder. ”De begeleiding van chronisch zieke patiënten gaat voor Naeff naadloos samen met bijvoorbeeld Tom Dumoulin de berg op begeleiden. “Ik was dit jaar niet met de Tour mee”, glimlacht Naeff. “Sunweb heeft vier ploegartsen. We verdelen de koersen. Ik ga straks naar de Ronde van Spanje. Ik had dit jaar ruimte ingebouwd, omdat ik naar de Paralympische Spelen zou gaan. Al met al kost de begeleiding van topsport me zo’n 7 weken in het jaar. Dat is prima te combineren.”

En de begeleiding van topsporters leert hem anders en breder naar blessures van amateurs te kijken. “Een wielrenlies komt regelmatig voor. Je voelt pijn in je bovenbeen, maar eigenlijk is het een vaatprobleem. Een huisarts zal zeggen: rust. Een fysio gaat aan de slag met spieren. Een vaatchirurg? Daar kom je niet, want je hebt alleen last van je bovenbeen. Maar ik heb amateurs gezien met dezelfde aandoening.”

Second opinion bij sportarts

Een op de vier mensen die bij Papendal, dus waarschijnlijk ook straks in SMCP Deventer, terecht komen, vraagt een second opinion. “Ze zijn al overal geweest. En hebben nog steeds last van hun rug, of knie, of wat dan ook. Vaak kunnen we helpen”, zegt Van Cingel. “Een sportarts kijkt breder dan een andere specialist. Die kijkt puur naar het hart, of naar de gewrichten. Of een fysio gaat aan de slag. Maar ik kijk breder. Een lopersknie komt bijna nooit door de knie zelf”, wil Naeff maar zeggen. “En de huisarts zegt: neem rust. Dat is niet een advies dat ik snel zou geven.” Het kan wel zijn dat je compleet wat anders moet doen, om je kracht of conditie op te bouwen. “Ik krijg ook mensen voor een sporttest, en die zeggen dan ‘ik doe 1 duurtraining in de week’. Ze hebben geen idee. Dan blijkt dat ze nog nooit een duurtraining hebben gedaan. Sporten ze altijd veel zwaarder. Dus raad ik ze aan eerst veel rustiger op te bouwen. Dan bereik je meer. Of in plaats van 4 keer 10, 6 keer 5 kilometer te pakken. Het gaat om de totale aanpak.”

Naeff wil met Papendal ook de regio in. Juist de contacten leggen met de verenigingen. Voorlichting geven hoe je gezonder kunt leven, bewegen in de breedste zin van het woord. Salland United, de beweegmakelaars: ze zijn gebaat bij advies van een sportarts. Preventie is daarbij het sleutelwoord. “Een bezoek aan een sportarts klinkt nog als een luxe. Toch zit verwijzing naar ons in de basisverzekering. En als je op eigen initiatief komt, vergoedt een aanvullende verzekering.”

  • PlusPraktijk
  • NOC NSF
  • SCAS gecertificeerd
  • CTO Papendal
  • High Performance Partner
  • de Fysiotherapeut