Revalideren na een beenamputatie

Nu naast de St Maartenskliniek, ook mogelijk op andere vestigingen van Sport Medisch Centrum Papendal.

Een beenamputatie is een heel ingrijpende gebeurtenis. Als je daarna het leven weer opgepakt met een prothese, loop je waarschijnlijk tegen een aantal problemen aan. De revalidatiearts, de orthopedisch instrumentmakers, de fysiotherapeuten en ergotherapeuten in het revalidatiecentrum zijn hierbij vaak het eerste aanspreekpunt. Als je daar klaar bent, betekent dat nog niet dat je alles weer kunt, laat staan dat je weer kunt sporten. De huisarts of revalidatiearts kan je dan naar een fysiotherapeut of ergotherapeut verwijzen. Om jou te helpen, heeft Sport Medisch Centrum Papendal in samenwerking met de St. Maartenskliniek en Klimmendaal een protocol ontwikkeld. Met wetenschappelijke kennis en praktische vaardigheden, helpen we je om verder zelfstandig te worden. Je kracht en stabiliteit zullen verbeteren en daarnaast verbetert de algehele fitheid. Zodoende zal je minder beperkt zijn in het dagelijkse leven, het werk en eventueel in de sportbeoefening. Onze ruime ervaring met diverse paralympische sporten  komt hierbij goed van pas.

Inhoud programma

Het programma begint met een uitgebreide intake. Hierbij worden diverse testen en metingen verricht om je belastbaarheid te bepalen. Naast het fysieke aspect, is er ook aandacht voor onderwerpen als bewegingsangst, valpreventie en het plezier in bewegen. Naar aanleiding hiervan stellen we een persoonlijk trainingsschema op, dat gericht is op het verbeteren van de bewegingscoördinatie,  spierkracht en algemeen uithoudingsvermogen. Hierbij staan je persoonlijke doelen centraal.

amputatie

Het programma wordt uitgevoerd onder begeleiding van een fysiotherapeut. De oefen- en trainingssessies vinden plaats gedurende maximaal 26 weken. Hierna heb je voldoende kennis en vaardigheden opgedaan om zelfstandig in een andere setting verder te trainen.

Tarieven en vergoedingen

Na een amputatie heb je recht op fysiotherapie uit de basisverzekering. Echter zijn de eerste 20 zittingen voor eigen rekening of uit je aanvullende pakket vergoed. Vanaf de 21e behandeling, valt het onder je basisverzekering. Let op: afhankelijk van de zorg die je dat kalenderjaar al gebruikt hebt, geldt hierbij mogelijk eerst je eigen risico.

Sport Medisch Centrum Papendal heeft met veel verzekeraars een overeenkomst afgesloten. Als wij geen overeenkomst met je zorgverzekeraar hebben of je bent niet of onvoldoende aanvullend verzekerd, dan zijn de kosten voor je eigen rekening. Controleer altijd bij je eigen zorgverzekeraar wat er vergoed wordt in jouw specifieke situatie.

Lees meer over tarieven en vergoedingen

Wel of geen verwijzing?

Je kunt naar ons verwezen worden door een huisarts of medisch specialist, echter, je mag ook zonder verwijzing een afspraak bij ons maken. Let op: indien je bij een amputatie voor vergoeding uit het basispakket in aanmerking wilt komen, dan is een verwijzing wel noodzakelijk.

  • Federatie
  • VSG
  • Keurmerk fysiotherapie
  • NOC NSF
  • SCAS gecertificeerd
  • CTO Papendal
  • High Performance Partner
  • de Fysiotherapeut