Behandelen knieklachten bij Sport Medisch Centrum Papendal

Meniscus operatie

Waarschijnlijk ken je wel iemand die een operatie heeft gehad aan zijn of haar meniscus. Of misschien word je zelf binnenkort geopereerd. In deze blog staat alles wat je moet weten over een meniscus operatie.

Wat is een meniscus?

Je meniscus is een maanvormig kraakbeendeel in je kniegewricht. Er bestaan twee meniscus: een binnenste en een buitenste. De functie van een meniscus is het opvangen van schokken zoals het hardlopen of springen. Een meniscus kan een letsel oplopen na een heftige val of verdraaiing van de knie of door veroudering.

Operatie of niet?

Niet ieder meniscusletsel wordt geopereerd. De keuze voor een operatie hangt af van de leeftijd, waar het letsel zit, hoe groot het is, de hoeveelheid klachten die je ervaart en de sport die je beoefent. Vaak wordt eerst de voorkeur gegeven aan natuurlijk herstel, eventueel in combinatie met fysiotherapie. Jongere, sportieve patiënten worden vaak sneller geopereerd.

De operatie

Wanneer je met de orthopeed hebt besloten om de knie te opereren zal dit gaan via een kijkoperatie (arthroscopie). Tijdens de operatie zal, afhankelijk van leeftijd en het letsel, gekozen worden voor een hechting van de meniscus of het verwijderen van een deel ervan. Wanneer hechten niet mogelijk is zal de chirurg het defecte stuk meniscus wegknippen. Dit wordt tegenwoordig zo min mogelijk gedaan, omdat van deze methode bekend is, dat het de kans op vroegtijdige slijtage vergroot.

Herstellen na een meniscusoperatie

De duur en intensiteit van het revalidatieproces hangt af van de soort operatie. Bij het wegknippen van de meniscus is het herstel minder lang. Je mag vrijwel meteen weer lopen en kan aan de slag met revalideren. In de meeste gevallen duurt deze revalidatie 6-12 weken.

Bij een meniscushechting mag je de eerste 6 weken de knie niet verder buigen dan 90 graden en mag je de knie niet volledig belasten. Na 6 weken kun je starten met het oefenen van de bewegelijkheid, kracht en stabiliteit. In een later stadium zal er ook op sportspecifieke vaardigheden getraind worden. De revalidatie zal 6-9 maanden duren. Het advies is om dit onder begeleiding van een fysiotherapeut te doen, zodat je zeker weet dat je goed wordt begeleid tijdens het herstel. Bij SMCP werken meerdere (sport) fysiotherapeuten die veel ervaring hebben met het begeleiden van de revalidatie na een meniscusoperatie. Onderga je binnenkort een meniscusoperatie? Neem dan contact op met SMCP voor een afspraak!

Afspraak maken

  • Federatie
  • VSG
  • Keurmerk fysiotherapie
  • NOC NSF
  • SCAS gecertificeerd
  • CTO Papendal
  • High Performance Partner
  • de Fysiotherapeut