chronische pijn-smcp-fysiotherapie nijmegen

Fysiotherapie voor langdurige pijnklachten

Chronische pijn is een veelvoorkomend gezondheidsprobleem. Uit een Europese studie blijkt dat maar liefst 20% van de Europeanen lijdt aan langdurige pijn. Er wordt vaak gesproken over chronische pijn, maar wij spreken liever over langdurige pijn. Langdurige pijn is pijn die langer dan 3 maanden aanwezig is. Soms is er geen oorzaak te vinden voor je langdurige pijnklachten. En als er al een oorzaak is, is er in het ziekenhuis ook helaas niet altijd een oplossing voor jouw pijnklachten. We weten dat, naast een mogelijke afwijking in jouw lichaam, er nog veel meer factoren van invloed zijn op pijn. Heb jij langdurige pijnklachten? Lees dan verder over hoe je kunt omgaan met deze klachten, de regie weer in eigen handen kunt nemen en hoe fysiotherapie daarbij kan helpen.

Wat is pijn?

Pijn is een alarmsysteem. Het zorgt ervoor dat je niet op been wilt staan als deze gebroken of gekneusd is en dat je je hand niet op een brandende kachel laat liggen. De hersenen zijn de baas over dit alarmsysteem. Het ruggenmerg versterkt of verzwakt de signalen. Je hersenen beslissen of er gevaar is of niet. Bij langdurige pijnklachten raakt dit alarmsysteem ontregeld. Er kan namelijk ook pijn ontstaan zonder dat er schade in het lichaam is. Deze pijn ontstaat in het zenuwstelsel. Het deel van de hersenen dat zorgt voor het verwerken van pijnsignalen is overgevoelig (sensitisatie) geworden en kan beïnvloed worden door o.a. eerdere ervaringen, stress, vermoeidheid en angst.

Wat kun je doen aan langdurige pijnklachten?

  • Leren begrijpen hoe pijn werkt: meer kennis over pijn helpt bij het leren omgaan met pijnklachten.
  • Je lichamelijke belastbaarheid vergroten: je lichaam laten wennen aan het uitvoeren van meer activiteiten zodat het meer belasting aankan.
  • Je belasting bekijken: als je weet waar je grenzen liggen, kun je die eventueel proberen op te schuiven.
  • Het vertrouwen in je lichaam terugwinnen door samen met je therapeut haalbare beweegdoelen op te stellen.

Bij langdurige pijn is het van belang dat de behandeling verder kijkt dan alleen de pijn waarbij je je realiseert dat langdurige pijn wordt beïnvloed door omgeving, gedachten, verwachtingen, lichamelijke gesteldheid en gedrag.

Sport Medisch Centrum Papendal heeft als doelstelling mensen met langdurige pijn beter te laten functioneren in het dagelijkse leven. Hierbij is het niet reëel dat de pijn volledig weggenomen kan worden. Wel kunnen we je leren hier zo positief mogelijk mee om te gaan.

Sport Medisch Centrum Papendal biedt hiervoor een beweegprogramma aan waarbij de nadruk ligt op het verhogen van je belastbaarheid door middel van training. We helpen je leren hoe je de regie weer in eigen handen kunt nemen. Dit betekent dat je gedurende drie maanden twee keer per week gaat trainen onder begeleiding van een fysiotherapeut. Dit kan op een van onze locaties in Arnhem, Velp of Nijmegen. Daarnaast zal er veel uitleg gegeven worden over pijn. Als je het fijn vindt, kun je je naasten meenemen om de uitleg ook te laten horen. Zo kun je hier ook thuis mee aan de slag. Tegen het einde van het programma wordt er een individueel schema gemaakt, waar je zelfstandig verder mee kunt.

Ben je nieuwsgierig geworden naar de behandeling bij Sport Medisch Centrum Papendal, kijk dan eens naar onze patiënteninformatie voor de inhoud van ons beweegprogramma. Plan gerust een intake om eens te kijken of wij iets voor jou kunnen betekenen.

Maak nu een afspraak

Tags: , ,
  • PlusPraktijk
  • NOC NSF
  • SCAS gecertificeerd
  • CTO Papendal
  • High Performance Partner
  • de Fysiotherapeut