bil pijn en heup pijn laten behandelen door fysiotherapie nijmegen van sport medisch centrum papendal

Hoe herken je een impingement van de heup?

Impingement of inklemming van de heup komt vaak voor. Het is een pijnlijke blessure die er voor zorgt dat sportactiviteiten en soms zelfs normaal dagelijks leven lastig worden. Echter niet alle heuppijn wordt veroorzaak door een impingement. Dus hoe herken je deze blessure en wat is eraan te doen?

Vraag nu een videoconsult aan

Heuppijn komt veel voor

Pijn in de heupregio is iets wat veel voorkomt. Ongeveer 10% van de volwassenen heeft wel eens heuppijn en dat aantal wordt hoger naarmate mensen ouder worden. Er zijn verschillende oorzaken van heuppijn waarvan inklemming of impingement van de heup er een is. Deze inklemmingsklachten openbaren zich het meeste tussen het 20e en 50e levensjaar en komen vaak tot uiting in sportactiviteiten. Sporten die een hoger risico met zich meebrengen zijn sporten waarin veel wenden en keren of draaien (rotaties) voorkomen. Voorbeelden hiervan zijn voetbal, hockey, maar ook dansen en vechtsporten.

Wat is impingement van de heup?

Bij deze heupklacht is er sprake van een gevoel van inklemming in de heup. Deze inklemming vindt plaats bij beweging (bijvoorbeeld heupbuiging) en geeft dan pijnklachten. Men vermoedt dat er sprake is van een inklemming tussen de heupkop en heupkom. Deze zou onder andere kunnen ontstaan door (lijst niet compleet):

 • Verdikkingen van de heupkop (wordt ook wel CAM genoemd)
 • Verdikkingen van de heupkom (wordt ook wel PINCER genoemd)
 • Labrum (kraakbeenring om de heupkom)
 • Kraakbeen

Meer uitleg hoe dit precies zit, zie je in deze video. Die overigens uiteindelijk gaat over een kijkoperatie van de heup:

Titel: Kijkoperatie van de heup bij Rijnstate
Bron: Rijnstate

Hoe ontstaat een impingement van de heup?

 • Een impingement van de heup kan ontstaan na een ongeluk(je) zoals een val of uitglijden. Je ervaart dan vrij snel na dit trauma pijnklachten.
 • Ook zijn er een aantal sporten waarbij het risico om deze pijn te krijgen hoger is, zoals voetbal en dansen.
 • Verder zijn er redenen om aan te nemen dat veel sporten in de jeugd ook een hoger risico kan geven

We weten dat er naast deze factoren zeker nog andere redenen bestaan, maar om dit te achterhalen, is nog veel onderzoek nodig.

Heb ik dit?

Om te achterhalen of je impingement van de heup hebt, loop je een aantal kenmerken langs en kijk je of die van toepassing zijn op jouw situatie. Een impingement van de heup heeft namelijk een aantal specifieke kenmerken:

 • Pijn in de heupregio (de meeste patiënten hebben pijn aan de voorkant van hun heup)
 • Pijn voelt als een diepe pijn in de heup waar je niet goed bij kan
 • De heup kan bij bewegen ‘klikken’ en ‘knoepen’
 • Het buigen en draaien van de heup tegelijk doet pijn en kan vaak minder ver dan de andere kant
 • Sporten geeft meer pijn dan niet sporten
 • De pijn verdwijnt na enkele dagen maar komt terug bij meer bewegen

Wat is eraan te doen?

Als je deze klachten herkent is het zinvol om een arts of fysiotherapeut te raadplegen. Zij kunnen controleren of er inderdaad sprake is van inklemmingsklachten en kunnen je adviseren wat je eraan kan doen. Sommige patiënten hebben veel baat bij therapie, terwijl anderen uiteindelijk een operatie nodig hebben om te kunnen herstellen. De fysiotherapeut en arts kunnen je hierover informeren.

Herken jij je hierin?

Het is dus verstandig je te melden bij je huisarts of een van onze experts als je heupklachten ervaart. Op deze website vind je extra informatie over deze aandoening en enkele oefeningen die gebruikt kunnen worden om de heup sterker te maken.

Maak nu een afspraak

Videoconsult met een fysiotherapeut van Sport Medisch Centrum Papendal

Wil je graag een consult met een fysiotherapeut van Sport Medisch Centrum Papendal (SMCP), maar woon je niet in de buurt of wil je liever nog geen fysiek consult? Vraag dan nu een videoconsult aan.

De fysiotherapeut van SMCP kan in het videoconsult al jouw vragen over jouw blessure of klacht beantwoorden. Ook kan de fysiotherapeut jou advies geven over hoe je zo spoedig mogelijk kunt herstellen. Het maakt niet uit waar in Nederland je woont. Bij SMCP willen wij dat iedereen gebruik kan maken van onze topsportservice. Voor een videoconsult heb je geen verwijzing van een arts nodig.

Vraag nu een videoconsult aan

Sportgeneeskunde en fysiotherapie Nijmegen

Sport Medisch Centrum Papendal is ook gevestigd in regio Nijmegen. Zoek je een sportarts of fysiotherapeut in Nijmegen? Kijk dan op onze vestigingspagina Sportgeneeskunde en Fysiotherapie Nijmegen. Zoek je een fysiotherapeut in Beuningen? Kijk dan op onze vestigingspagina Fysiotherapie Beuningen of Fysiotherapie Beuningen Speijers Sport.

Tags: , ,
 • PlusPraktijk
 • NOC NSF
 • SCAS gecertificeerd
 • CTO Papendal
 • High Performance Partner
 • de Fysiotherapeut