behandeling van ischias bij fysiotherapie sport medisch centrum papendal

Hoe kom ik van mijn lage rugklachten met uitstraling af?

Last van pijn in de lage rug bij lang zitten, staan of bewegen kan erg vervelend zijn. Vooral als de rugpijn ook uitstraalt naar de bilsregio of naar het been. In de volksmond worden deze klachten ook wel ischias genoemd. Het kan zijn dat de rugpijn toeneemt in bepaalde houdingen, zoals in het tillen. Soms kan de pijn zo vervelend zijn dat je beperkt wordt in het uitvoeren van alledaagse handelingen, werk of sport. Zijn dit herkenbare klachten voor jou en wil je graag spoedig minder klachten? Lees in deze blog verder wat deze klachten betekenen en wat je eraan kunt doen.

Pak direct zelf je lage rugklachten aan

Klachten die passen bij ischias

Meestal is bij ischias sprake van pseudoradiculaire klachten. Het woord ‘pseudo’ wordt gebruikt om aan te geven dat het schijn heeft van iets. De klachten die je ervaart komen namelijk overeen met klachten passend bij een radiculair beeld, zoals bijvoorbeeld bij een hernia waarbij een zenuw beklemd wordt. Bij een hernia ervaar je naast pijn ook gevoels- en krachtverlies. Hier is bij pseudoradiculaire klachten echter geen sprake van.

Hoe wordt deze zeurende pijn in je rug, bil of been dan veroorzaakt? Dit komt in de meeste gevallen door spieren, banden of gewrichten die coördinatief niet goed samenwerken, minder beweeglijk zijn, te strak staan of juist niet sterk genoeg zijn. Op die manier kunnen ze geen bijdrage meer leveren aan de ondersteuning in bewegingen gedurende de dag. Vaak is hierbij ook het gewricht tussen het heiligbeen en bekken (ook wel SI-gewricht genoemd) betrokken. Ook kunnen spierknopen in de bilstreek een uitstraling in het been veroorzaken.

Beloop van ischias

Pseudoradiculaire klachten komen het meeste voor bij mensen in de leeftijd van 30 tot 55 jaar. Als je goed met de klachten omgaat, kunnen deze binnen 4 tot 6 weken weer verdwijnen. Blijven de klachten echter langer of even intens aanwezig dan is het verstandig om een afspraak met een sportarts of (sport)fysiotherapeut te maken.

Praktische tips bij ischias

Er zijn handelingen die je zelf kunt toepassen als je last hebt van pseudoradiculaire klachten. Allereerst is het belangrijk dat je ondanks jouw klachten zo normaal mogelijk blijft bewegen. Het lijkt onlogisch, maar de beste manier om ervoor te zorgen dat de spieren van jouw rug weer in vorm komen, is door beweging. Forceer het echter niet. Onderzoek heeft uitgewezen dat niet bewegen of het vermijden van bewegingen je rug juist meer kwaad dan goed doet. Hieronder vind je een aantal praktische tips:

  • Vermijd het tillen van zware voorwerpen in combinatie met draaiende bewegingen van je rug.
  • Zak door je knieën, voordat je iets gaat tillen en draag zware voorwerpen dicht bij je lichaam.
  • Blijf niet te lang in dezelfde houding werken, maar wissel regelmatig van houding of loop af en toe een stukje.
  • Het is goed om regelmatig te sporten, bijvoorbeeld zwemmen, fietsen of wandelen.
  • Fitnessoefeningen in een sportschool kun je het beste in het begin onder begeleiding van een instructeur of fysiotherapeut uitvoeren.

Behandeling van ischias

De fysiotherapeutische behandeling van pseudoradiculaire klachten is met name erop gericht om met oefentherapie geleidelijk de belastbaarheid van jouw rug op te bouwen. Dit houdt in dat je onder begeleiding van een fysiotherapeut stap voor stap de stabiliteit, kracht en coördinatie van jouw rug en omliggende spieren gaat verbeteren. De fysiotherapeut evalueert hoe je het beste vanuit ontspanning kunt bewegen en geeft je adviezen en tips. Ter aanvulling kan indien nodig gerichte triggerpointtherapie (met dry needling) en manuele therapie ingezet worden. Deze therapievormen zijn onderdeel van jouw begeleiding naar herstel.

Wat kunnen wij voor jou doen?

Heb jij last van pijn in je onderrug met uitstraling? Neem gerust contact met ons op voor een afspraak. Onze (sport)fysiotherapeuten zijn zonder verwijzing toegankelijk en met een verwijzing van de huisarts of specialist kun je bij één van onze sportartsen terecht. Zij kunnen je in één van onze vestigingen in de regio Arnhem en Nijmegen helpen met je herstel.

Wil jij liever direct zelfstandig aan de slag met het aanpakken van je rugklachten? In ons digitale zelfzorgproduct ‘Pak zelf je langdurige lage rugklachten aan’ krijg jij hét stappenplan met adviezen en een uitgebreid aanbod van effectieve oefeningen om je klachten zelf te verminderen.

Tags: ,

Heb jij langdurige lage rugklachten en wil je deze gericht aanpakken? Ontdek in dit digitale zelfzorgproduct hoe je meer grip krijgt op je rugklachten. Zo word je minder gehinderd in je dagelijkse bewegen, werk of sport.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze ontwikkelingen.

Je inschrijving is niet gelukt, probeer het opnieuw
Je inschrijving is gelukt
  • thuiswinkelwaarborg
  • Federatie
  • VSG
  • Keurmerk fysiotherapie
  • NOC NSF
  • SCAS gecertificeerd
  • CTO Papendal
  • High Performance Partner
  • de Fysiotherapeut