minder chronische pijn van je lage rug door fysiotherapie bij sport medisch centrum papendal

Hoe ga je om met chronische pijn van je lage rug?

Langdurige pijn van de lage rug, ook wel chronische lage rugpijn genoemd, komt veel voor. Meer dan 20% van de Europeanen lijdt aan chronische pijn in één of meerdere lichaamsdelen zoals de rug, de nek of de schouder. Chronische pijn is pijn die langer dan 3 maanden aanwezig is. Soms is er geen oorzaak te vinden voor je chronische pijnklachten. En als er al een oorzaak is, dan kan de oplossing hiervan ingewikkeld zijn. Heb jij chronische pijn van je lage rug en wil je graag weten hoe je hiermee moet omgaan? Lees in deze blog hoe je de regie over je rug weer terugkrijgt.

Pak direct zelf de chronische pijn van je lage rug aan

Wat is pijn?

Pijn is een alarmsysteem. Het zorgt ervoor dat je niet op je been gaat staan als deze gebroken of gekneusd is. Bij chronische pijn raakt dit alarmsysteem ontregeld. Je kunt dan pijn ervaren ook al is er geen schade zoals een breuk, kneuzing of verrekking meer. Deze pijn ontstaat in de hersenen, in het deel dat voor het verwerken van pijnsignalen zorgt. Dit hersendeel raakt overgevoelig bij langdurige pijn. Het is ook bekend dat eerder doorgemaakte pijnervaringen, stress, vermoeidheid en angst dit systeem beïnvloeden. Wil je meer weten over pijn? Op de website van Retrain Pain (Nederlandse versie) vind je meer informatie over chronische pijn.

Wat kun je doen aan chronische pijn van je lage rug?

  • Leren begrijpen hoe pijn werkt: meer kennis over pijn helpt. Het beïnvloedt op een positieve manier het deel dat de pijnsignalen verwerkt in de hersenen.
  • Je lichamelijke belastbaarheid (wat je lichaam aankan) met specifieke oefeningen vergroten: je lichaam laten wennen aan het uitvoeren van meer activiteiten, zodat het meer belasting aankan.
  • Je belasting bekijken: als je weet waar je grenzen liggen, kun je die eventueel proberen op te schuiven.
  • Het vertrouwen in je lichaam terugwinnen door samen met je therapeut haalbare beweegdoelen op te stellen.
  • Blijf gedurende de dag in beweging. Wandel regelmatig (korte afstanden) en beperk je achtereenvolgende zittijd. Ga op je rug liggen, en niet zitten, als je je rug even wilt laten ontspannen.
  • Zorg dat je algehele gezondheid goed is. Wanneer je je gezondheid verbetert, verminderen je rugklachten meestal ook. Kijk bijvoorbeeld op Gezonder Leven voor inspiratie en tips voor een goede gezondheid.

Hoe wij jou kunnen helpen

Sport Medisch Centrum Papendal biedt hiervoor een speciaal beweegprogramma aan waarbij de nadruk ligt op het verhogen van je belastbaarheid door training. We helpen je leren hoe je de regie weer in eigen handen kunt nemen, zodat je minder hevige pijn van je rug ervaart. Dit betekent dat je gedurende drie maanden twee keer per week gaat trainen onder begeleiding van een fysiotherapeut. Daarnaast zal er veel uitleg gegeven worden over pijn. Als je het fijn vindt, kun je je naasten meenemen om de uitleg ook te laten horen. Zo kun je hier ook thuis mee aan de slag. Tegen het einde van het programma wordt er een individueel schema gemaakt, waar je zelfstandig verder mee kunt.

Wil jij liever direct zelfstandig aan de slag met het aanpakken van de chronische pijn van je lage rug? In ons digitale zelfzorgproduct ‘Pak zelf je langdurige lage rugklachten aan’ krijg jij hét stappenplan met adviezen en een uitgebreid aanbod van effectieve oefeningen om je klachten zelf te verminderen.

Tags: , ,

Heb jij langdurige lage rugklachten en wil je deze gericht aanpakken? Ontdek in dit digitale zelfzorgproduct hoe je meer grip krijgt op je rugklachten. Zo word je minder gehinderd in je dagelijkse bewegen, werk of sport.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze ontwikkelingen.

Je inschrijving is niet gelukt, probeer het opnieuw
Je inschrijving is gelukt
  • thuiswinkelwaarborg
  • Federatie
  • VSG
  • Keurmerk fysiotherapie
  • NOC NSF
  • SCAS gecertificeerd
  • CTO Papendal
  • High Performance Partner
  • de Fysiotherapeut