Verplichte sportkeuring wielrennen

Als je een verklaring van medische geschiktheid van een wielrenarts nodig hebt, of verplicht bent een wielrenarts te consulteren om een verklaring van medische geschiktheid te behouden, heb je de mogelijkheid te kiezen tussen verschillende soorten keuringen.

Er zijn 3 soorten wielerkeuringen:

1. Keuring medische geschiktheid
2. Uitgebreide sportmedische wielerkeuring
3. Topsport wielrenkeuring (voor renners van Trade Team I of II en Trade Team Mountainbike)

1. Keuring medische geschiktheid

Deze keuring beoordeelt of je medisch geschikt bent om de wielersport te beoefenen en wedstrijden te rijden. Het doel is (langdurige of blijvende) schade aan de gezondheid te voorkomen en daarmee de veiligheid voor jezelf en collega-renners te vergroten. De keuring bestaat uit het invullen van een medische vragenlijst, bespreken van dit formulier met een arts en een algemeen lichamelijk onderzoek met bepaling van gezichtsvermogen en een ECG. Er is geen beoordeling van de huidige conditie. Na goedkeuring ontvang je een medische geschiktheidsverklaring. Ook zal de geschiktheidsverklaring  door ons worden doorgestuurd aan de KNWU.

Deze keuring is een Basisplus Sportmedisch Onderzoek.

2. Uitgebreide sportmedische wielrenkeuring

Deze keuring omvat meer dan de geschiktheidskeuring zoals onder 1. beschreven. Behalve de onderdelen van de medische geschiktheidskeuring vindt er aanvullend onderzoek plaats naar de longfunctie en wordt er een inspanningstest met ECG-registratie van de hartactie verricht. Hiermee kan het gedrag van het hart tijdens intensieve (maximale) inspanning worden beoordeeld. Daarnaast geeft dit een betrouwbare bepaling van de maximale hartslag en van het geleverde vermogen op de fiets, die gebruikt kunnen worden voor de bepaling van trainingszones. Na de keuring ontvang je een uitgebreid sportmedisch rapport en na goedkeuring tevens een medische geschiktheidsverklaring. Ook zal de geschiktheidsverklaring door ons worden doorgestuurd aan de KNWU.

Deze keuring is een Groot Sportmedisch Onderzoek.

3. Topsport wielrenkeuring

Deze keuring is o.a. voor renners van Trade Team I of II en Trade Team Mountainbike. Het omvat meer dan de uitgebreide sportmedische keuring. Behalve de onderdelen van de uitgebreide sportmedische keuring vindt er bloedonderzoek plaats en wordt er bekeken of er astma of inspanningsastma bestaat, waardoor medicijnen en een attest nodig zijn. 

Op afspraak zijn specifieke inspanningsfysiologische testen mogelijk. Na de keuring ontvang je een uitgebreid sportmedisch rapport en na goedkeuring ook een medische geschiktheidsverklaring. Ook zal de geschiktheidsverklaring door ons worden doorgestuurd aan de KNWU. 

Deze keuring noemen is een Topsport Medisch Onderzoek. 

Meer informatie over de sportkeuringen voor wielrennen zijn te vinden op de website van de KNWU.

Tarieven en vergoedingen

Klik hier voor de tarieven kosten van de verschillende sportmedische onderzoeken en licentiekeuringen. Op deze pagina vind je ook informatie over de vergoedingen van de onderzoeken. Als je aanvullend verzekerd bent, kun je de sportmedische onderzoeken waarschijnlijk declareren bij je zorgverzekeraar. Neem voor jouw specifieke situatie contact op met je zorgverzekeraar. 

Ingeborg Opschoor

Secretaresse

Afspraak maken

Meer weten?

Neem gerust contact met ons op voor al je vragen over sportkeuringen of maak direct een afspraak. 

Maak kennis met de sportartsen die de keuringen uitvoeren

Tjeerd de Vries

Sportarts

Lees meer

Laurens Kappelle

Sportarts

Lees meer

Diederik Oei

Sportarts

Lees meer

Onze vestigingen waar je terecht kunt voor een sportkeuring

Arnhem Papendal (hoofdvestiging)

Lees meer

Nijmegen

Lees meer
  • PlusPraktijk
  • NOC NSF
  • SCAS gecertificeerd
  • CTO Papendal
  • High Performance Partner
  • de Fysiotherapeut