Sportmedisch onderzoek

Een sportmedisch onderzoek – ook wel sportkeuring genoemd – is er in verschillende varianten. Je kunt het onderzoek zo uitgebreid doen als je zelf wilt. Van een vragenlijst gecombineerd met kort lichamelijk onderzoek tot een uitgebreide inspanningstest door een sportarts. Iedereen kan sportmedisch onderzoek laten verrichten. Lees verder voor meer informatie of maak direct een afspraak.

Welke sportmedische onderzoeken zijn er?

Er zijn verschillende sport medische onderzoeken en je kan deze zo uitgebreid doen als je zelf wilt of nodig vindt. Het gaat van een vragenlijst gecombineerd met kort lichamelijk onderzoek tot een uitgebreide inspanningstest door een sportarts. Bij een inspanningstest wordt er een ECG (hartfilmpje) gemaakt tijdens inspanning. Er wordt gekeken of je hart de inspanning aankan. Iedereen kan een sportmedisch onderzoek laten verrichten.

Vragenlijst vooraf

Voor het onderzoek wordt een uitgebreide vragenlijst doorgenomen. In de vragenlijst worden verschillende thema’s aangeroerd. Het is belangrijk om een indruk te krijgen over hoe je de sport beoefent en om welke sporten gaat het? Hoe lang sport je al? Op welk niveau wordt er gesport? Worden er wedstrijden gereden, zware toertochten of wil je gewoon fit blijven? Hoeveel uur per week besteed je aan sport en hoe ziet het weekprogramma er uit?

Sportcardiologie

Bij Sport Medisch Centrum Papendal is het bovendien mogelijk om – als hiervoor aanleiding is – een afspraak bij de sport cardioloog te maken, die altijd op maandag op het sportmedisch centrum in Papendal spreekuur houdt.

Welk sportmedisch onderzoek past bij mij?

Om te bepalen welk sportmedisch onderzoek voor jou het beste is op dit moment, bekijk je hieronder in welke categorie je valt:

 • Ben je onder de 35 jaar dan kan je kiezen voor een onderzoek met of zonder inspanningstest (fietstest)
 • Ben je boven de 35 jaar dan wordt altijd een onderzoek met inspanningstest (fietstest) aangeraden
 • Ben je een sporter die wil weten waar het omslagpunt ligt dan kan je kiezen voor een onderzoek met spiro-ergometrie (ademgasanalyse)

Meer informatie en inhoudelijke toelichting over de verschillende sportmedische onderzoeken, vind je op de website Sportzorg.nl.

Ademgasanalyse (spiro-ergometrie)

Tijdens de maximale inspanningstest wordt ademgasanalyse uitgevoerd. Je krijgt dan tijdens de inspanningstest een mondkap voor waardoor het mogelijk wordt precies te meten hoeveel zuurstof er wordt opgenomen en hoeveel CO2 er wordt uitgeademd. De intensiteit wordt steeds verhoogd onder continue ECG-controle. Met deze gegevens kan heel nauwkeurig de anaerobe drempel (het omslagpunt) worden bepaald, de VO2max en de trainingszones. Zo wordt het mogelijk om je van zeer gerichte trainingsadviezen te voorzien. Op basis van de waardes uit de inspanningstest wordt – afhankelijk van het type onderzoek – een globaal of uitgebreid trainingsadvies voor je opgesteld.

Verplichte keuringen voor sporten en opleidingen

Er zijn sporten en opleidingen die een onderzoek verplicht stellen voor deelname of om aan bepaalde opleidingen te mogen beginnen. Dit zijn de volgende:

 • Autosport
 • Boksen
 • Draf- en rensport
 • Motorsport
 • Parachutespringen
 • Sportduiken
 • Tennis (jeugd)
 • Wielrennen
 • Zweefvliegen
 • Sportopleidingen (CIOS & ALO)
 • Opleiding Veiligheid en Vakmanschap (VeVa)
 • De Dansopleiding (ROC Midden Nederland)
 • Docent Dans/Bachelor Dans/ Circus Arts (Artez hogeschool voor de kunsten)

Tarieven en vergoedingen

Klik hier voor de tarieven en kosten van de verschillende sportmedische onderzoeken en licentiekeuringen. Op deze pagina vind je ook informatie over de vergoedingen van de onderzoeken. Als je aanvullend verzekerd bent, kun je de sportmedische onderzoeken waarschijnlijk declareren bij je zorgverzekeraar. Neem voor jouw specifieke situatie contact op met je zorgverzekeraar. Sport Medisch Centrum Papendal houdt mensen in beweging.

1. Basis Sportmedisch Onderzoek

Dit is een onderzoek voor sporters die wekelijks matig sporten (minder dan 7 uur per week) en daarbij geen tot weinig problemen hebben. Het is ook een geschikt onderzoek voor jeugdsporters. Wat wordt onderzocht:

Lengte, gewicht, vetpercentage, ogentest, kleurentest, urinetest
Algemeen intern en orthopedisch onderzoek
Specifiek orthopedisch onderzoek gericht op de sporttak en op eventuele klachten

Een Basis Sportmedisch Onderzoek is inclusief advisering en een standaard rapportage.

2. Basisplus Sportmedisch Onderzoek

Dit onderzoek is geschikt voor personen die wekelijks intensief sporten (meer dan 7 uur per week) of dit willen gaan doen. Ook voor sporters met meerdere of steeds terugkerende problemen, of zelf dit onderzoek willen. Tevens licentiekeuring voor de KNWU. Wat wordt onderzocht:

Basis Sportmedisch Onderzoek
+ Longfunctie
+ Elektrocardiogram (rust-ECG)
+ Bloedonderzoek met hemoglobine (Hb) en cholesterol

Op indicatie kan extra bloedonderzoek worden verricht. Een Basisplus Sportmedisch Onderzoek is inclusief advisering en een standaard rapportage.

3. Groot Sportmedisch Onderzoek

Het Groot Sportmedisch Onderzoek is voor personen die zeer intensief sporten en/of die ouder zijn dan 35 jaar. Zeker wanneer je na een periode van jaren inactiviteit weer met sporten wil beginnen. Een conditiemeting en beoordeling van de belastbaarheid van het hart zijn de meerwaarde ten opzichte van de hiervoor genoemde onderzoeken. Wat wordt onderzocht:

Basisplus Sportmedisch Onderzoek
+ Maximale inspanningstest met ECG-controle

Bij de inspanningstest wordt er een ECG (hartfilmpje) gemaakt tijdens inspanning. De sportarts kan zien hoe het hart zich bij inspanning gedraagt. Een Groot Sportmedisch Onderzoek is inclusief advisering en een standaard rapportage. Waarom zou je een Groot Sportmedisch Onderzoek laten doen? Dat kan verschillende redenen hebben. Bijvoorbeeld:

 • Afwijkingen aan het hart komen meestal pas tot uiting bij een maximale inspanningstest
 • Je maximale hartslag wordt bepaald, waardoor er individuele trainingsrichtlijnen kunnen worden vastgesteld (zoals bijvoorbeeld waar moet je hartslag liggen voor vetverbranding, conditietraining, etc.)
 • Om blessures tot een minimum te beperken
 • Om het risico op hart- en vaatziekten te verkleinen
 • Om je sportkeuze te laten aansluiten bij je fysieke kwaliteiten

4. Uitgebreid Sportmedisch Onderzoek (Topsport Medisch Onderzoek)

Dit Topsport Medisch Onderzoek is in het bijzonder voor personen die zeer intensief sporten en daarbij prestatiegericht bezig zijn. Een must voor wielrenners, hardlopers en triatleten. Wat wordt onderzocht:

Groot Sportmedisch Onderzoek
+ Ademgasanalyse (anaerobe drempeltest)

Een uitgebreid Sportmedisch Onderzoek is inclusief advisering en een standaard rapportage.

Ingeborg Opschoor

Secretaresse

Afspraak maken

Meer weten?

Neem gerust contact met ons op voor al je vragen over sportmedisch onderzoek of maak direct een afspraak.

Maak kennis met onze sportartsen

Prashant Komdeur

Sportarts

Lees meer

Hiske Kneepkens

Sportarts

Lees meer

Diederik Oei

Sportarts

Lees meer

Onze vestigingen waar je terecht kunt voor een sportmedisch onderzoek

Arnhem Papendal (hoofdvestiging)

Lees meer

Nijmegen

Lees meer
 • PlusPraktijk
 • NOC NSF
 • SCAS gecertificeerd
 • CTO Papendal
 • High Performance Partner
 • de Fysiotherapeut